24. mai 2023

Det var journalist, forfatter og NRK-profil Sidsel Wold som vant Gullrutens Hederspris under utdelingen i Bergen fredag 12. mai 2023.

 

Her er begrunnelsen:

Utenriksjournalistikken i Norge har mange gode journalister og sterke personligheter som setter livet på spill for å formidle nyheter hjem til et norsk publikum.  Etter et år med krig på vår egen dørstokk i Europa, har krigsreporterne fått en spesielt tydelig rolle. Falske nyheter er en økende utfordring, som også understreker hvor viktig det er at vi har øyne på stedet. Ingen annen jobb i TV-mediet oppleves mer viktig nå enn å rapportere fra disse områdene.

 

Å bringe verden hjem er en kunst, å klare å få folk til å legge bort kaffekoppen eller telefonen for å engasjere seg i det som skjer tusenvis av kilometer unna er ikke alle forunt. Men det klarer årets hedersprisvinner.

 

Prisvinneren har preget norsk Midtøsten-journalistikk som få andre har gjort det, de siste tjue årene, og har vært korrespondent to ganger for NRK i Midtøsten, først i Jerusalem, deretter i Istanbul. Hun har utmerket seg med sin unike evne til å komme i kontakt med folk og formidle deres skjebner til et norsk publikum, og har en egen evne til å løfte fram de som ikke har noen til å snakke for seg.

 

Hun har også vært i frontlinjene på mange av vår tids kriger og konflikter, blant annet i Libya, Israel og Palestina. Hun har skapt mange TV-øyeblikk gjennom sine menneskemøter og sin formidlingsevne på direkten. Dette så vi sist gjennom hennes dekning av jordskjelvet i Tyrkia. Som kvinne har hun også tatt ekstra risiko ved å dekke krig og konflikt i felt, for eksempel på Tahrir-plassen i Egypt der kvinner var spesielt utsatte.

 

Gullrutenkomiteen ønsker med denne prisen å hedre ikke bare en stor personlig innsats, men også å hedre en som bidrar med noe som er større enn en selv og som reflekterer den tiden vi lever i. En som inspirerer nye talenter innfor sitt område og er et forbilde for mange unge journalister.

 

Gullrutenkomiteens hederspris for 2023 går til Sidsel Wold!

 

 

Foto: Øyvind Ganesh Eknes / TV 2